Варовик | Врачански камък

Варовикът или както е по-познат у нас врачански камък е седиментна скала, направена от калциев карбонат (CaCO3). Варовикът обикновено е бежов, но може да бъде и бял, сив, жълт или кафяв. Блокове или плочи от варовик се използват в строителството от векове. 

Мегалитните храмове в Малта са направени изцяло от варовик, както и някои от най-старите оцелели свободно стоящи структури. Много средновековни църкви и замъци в Европа са направени от варовик, а дори Хеопсовата пирамида е покрита изцяло с варовик.

Въпреки че варовикът е податлив на реакция с киселинни разтвори (заради това киселинните дъждове са проблем за варовиковите статуи и паметници), той продължава да бъде важен строителен материал и днес. Чувствителността на варовика към киселинни разтвори е проблем, който може да бъде лесно решен с приложение на съвременни специално разработени за този камък импрегнанти. Травертинът – форма на варовик – е популярен избор за плочки и екстериори и по този начин продължава традицията да се използва варовик като строителен материал.

Варовикът се прилага под формата на блокове и плочи със специфични размери в строителството и в архитектурата. Използва се за облицовка от камък, подови плочки, стълбищни стъпала, первази на прозорци и много други цели. Изключително е подходящ за вътрешна декорация по стени, придава на помещенията битов и автентичен стил, като едновременно с това успешно се съчетава с разнообразие от модерно обзавеждане.

Варовикът има редица преимущества, най-важните от които са:

  • Лесна грижа и поддръжка. Не се изискват никакви специални продукти за почистването му.
  • Неизменяеми цветове, които издържат във времето. Той е устойчив на UV лъчение и така запазва цвета си в своя първоначален вид.
  • Устойчив е на огън и топлина. Под огън не отделя дим или токсични вещества.
врачански глиц
врачански камък
врачанско

Каталог Варовик | Врачански камък